Orosomukoid er et glykoprotein som produseres i leveren og sirkulerer i plasma. Dette stoffet har flere funksjoner, blant annet som transportprotein for enkelte hormoner og legemidler. Orosomukoid er et akuttfaseprotein som øker i mengde ved forskjellige betennelsestilstander, særlig ved leversykdommer.

Faktaboks

Uttale
orosomukoˈid
Også kjent som

alfa-1-syre-glykoprotein (AAG)

Orosomukoid er et glykoprotein med et spesielt høyt innhold av karbohydrater som kan transportere steriodhormoner og fremmedstoffer som for eksempel legemidler. Det produseres av celler i leveren (hepatocytter), og i andre deler av kroppen som blant annet endotelceller på innsiden av blodårene. Den biologiske funksjonen til orosomukoid er ikke helt forstått. Ved betennelse og infeksjon øker konsentrasjonen, og orosomukoid antas å ha immunstimulerende og betennelsesdempende effekter.

Konsentrasjonen av orosomukoid kan måles i prøver av serum. Det er ingen klare indikasjoner, men det kan brukes for å undersøke inflammasjonstilstander, det vil si som en markør for akutt betennelse. Det kan blant annet brukes som et supplement til CRP ved undersøkelse av inflammatorisk tarmsykdom. Konsentrasjonen av orosomukoid vurderes alltid mot nivået av andre akuttfaseproteiner, som CRP, haptoglobin og alfa-1 antitrypsin. Veiledende referanseområde for orosomukoid er 0,5–1,2 g/L for personer over 5 år. Det er egne referanseverdier for yngre barn. Referanseområde kan variere på grunn av metodiske analyseforskjeller.

Legemidler som i høy grad bindes til plasmaproteiner, som orosmukoid, vil ha lavere konsentrasjon av fritt aktivt legemiddel i blodet. Legemidler som er basiske (for eksempel klozapin) bindes til orosomukoid. Det kan være vanskelig å tolke tester av legemiddelnivåer i blodprøver ved endrede nivåer av orosomukoid. Undersøkelser av nivået av dette proteinet kan derfor være nyttig for å bestemme hvilke nivåer av legemidler som ikke får antatt virkning fordi de er bundet til orosomukoid.

Høye nivåer av glukokortikoider øker nivået av orosomukoid. Glukokortiukoider, som kortisol, frigjøres gjennom stressresponsen, og stress kan derfor øke nivået av orosomukoid. Forhold og tilstander som kan føre til reduserte nivåer er blant annet graviditet og levercirrhose.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg