Arteria carotis externa er en av halsarteriene. Den forsyner også de ytre delene av hodet, tinningen og ansiktet.

Faktaboks

Uttale

art'eria kar'otis ekst'erna

Etymologi

av gresk: karotikos, 'bedøvende, søvnfremkallende'

Også kjent som

den ytre hodearterien

Forløp

Arteria carotis externa er den ene (fremre) vertikale fortsettelsen av arteria carotis communis, hvor denne deler seg i to (bifurcatio carotidis) i høyde med fjerde halsvirvel.

På halsen deler arterien seg opp i mindre grener som blant annet forsyner ansiktets hud og muskulatur, tungen, svelget, ørene, foruten hodeskallens beinsubstans (med unntak av pannen) samt dura mater. Området der de fleste forgreningene finnes, kalles trigonum caroticum, avgrenset av musculus sternocleidomastoideus (bakover, lateralt), musculus omohyoideus (foran) og musculus digastricus (oppe, foran), dekket av halsfascien og platysma.

Arterien går på innsiden av ramus mandibulae, kommer frem gjennom ørespyttkjertelen (glandula parotis) og har sine endegrener i kjevene, øyehulene, det indre øre og skalleoverflaten lateralt og bakover.

Anatomisk nøkkelinformasjon

Forgreninger

Arterien har en rekke forgreninger. De viktigste hovedgrener er (regnet nedenfra):

  1. Arteria thyreoidea superior som er tynne grener til skjoldbruskkjertelen (glandula thyreoidea) og strupehodet.
  2. Arteria pharyngea ascendens går fremover og sender grener til svelgveggen, øretrompeten (tuba auditoria), til diploë og dura mater (gjennom foramen jugulare – kan variere).
  3. Arteria lingualis avgår i samme høyde som foregående, går bak tungebeinets bakre horn langs tungens underside frem til tungespissen. Arterien avgir grener til tungens rygg og basis, til munnhulens 'gulv', til glandula sublingualis og til tannkjøttet i underkjeven. Vanligvis forbindes de to sidene ved kapillære anastomoser.
  4. Arteria facialis avgår like ovenfor den foregående arterien. Den dekkes av musculus stylohyoideus og glandula submandibularis. Arterien forsyner ansiktets mimiske muskulatur og sender grener til undersiden av haken, til tungeroten, ganeseilet, ganetonsillene, over- og underleppen, neseseptum, sideflatene på nesen og området rundt den mediale øyevinkelen. Den anastomoserer med arteriene fra motsatt side, slik at det dannes en arteriell 'ring' rundt munnen. Store variasjoner forekommer.
  5. Arteria occipitalis går under musculus digastricus og musculus splenius capitis til bakhodet. Den avgir mindre grener til diploë og dura mater (gjennom foramen mastoideum i tinningbeinet), til baksiden av det ytre øre, til musculus sternocleidomastoideus, musculus splenius, musculus trapezius og til bakhodets hud og muskulatur.
  6. Arteria auricularis posterior avgår baktil fra arteria carotis externa, og avgir mindre grener til ørespyttkjertelen (glandula parotis), mellomøret, det indre øre, og til fremsiden av det ytre øre, samt til musklene som fester seg på processus mastoideus og processus styloideus.
  7. Arteria temporalis superficialis er en relativt tynn avgrening som går ut mellom underkjeven og øregangen, under ørespyttkjertelen til tinningregionen. Den krysser arcus zygomaticus, hvor pulsslagene kan palperes, og den anastomoserer med arteria carotis externa fra motsatt side. Arterien avgir grener til ørespyttkjertelen og til kinnet, til ytre øregang, til laterale øyevinkel, musculus temporalis og skalleaponevrosen (galea aponevrotica).
  8. Arteria maxillaris er den kraftigste sidegrenen. Den går bak underkjevegrenen (ramus mandibularis) på skrå fremover og inn i fossa infratemporalis, og forsyner der blant annet tyggemusklene. Den deler seg i tre avsnitt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg