Lymfocytter i blod
Øverst er en normal lymfocytt. Det er disse det er flest av i blod. Cellen er litt større enn en erytrocytt, og det er lite cytoplasma.
Nederst er en aktivert lymfocytt. Denne har mere cytoplasma, som også inneholder noen korn.
Lymfocytter i blod
Lisens: CC BY SA 3.0

Lymfocytose er unormalt høyt antall lymfocytter i blodet. Lymfocytter er en type hvit blodcelle.

Faktaboks

Uttale
lymfosytˈose
Etymologi
av gresk lymfa, ‘vann, væske’, kytos, ‘celle’ og -osis, ‘tilstand’

Årsaker

Lymfocytose kan forekomme ved infeksjon, betennelse eller kreft.

Infeksjon

Særlig ved virusinfeksjoner er det vanlig med lymfocytose, for eksempel mononukleose på grunn av Epstein-Barr- eller Cytomegalovirus-infeksjoner. Kikhoste er et eksempel på en bakteriell infeksjon som er forbundet med lymfocytose, ellers er det mye vanligere med nøytofili enn lymfocytose ved bakterieinfeksjoner.

Betennelse

Man kan også se lymfocytose ved betennelsesprosesser, for eksempel som en reaksjon på et nystartet legemiddel.

Kreft

En annen årsak til lymfocytose er kreftsykdom. Kronisk lymfatisk leukemi er karakterisert ved høyt antall B-celler. Men også lymfekreft og storcellet granulær lymfocyttleukemi kan gi lymfocytose.

Mekanisme

Ved lymfocytose skilles det oftest ut ekstra mange lymfocytter fra én eller flere lymfatiske organer. Beinmarg, thymus, milt, lymfeknuter, tonsiller og peyerske plakk i tarmen er eksempler på slike lymfocyttrike områder.

Nedsatt lymfocytt-død (apoptose) er også en mekanisme til lymfocytose, særlig når den er kreftrelatert.

Diagnostikk

Man kan måle antall lymfocytter i blodet med en blodprøve. Analysen gjøres av en celleteller.

Normalområdet for lymfocytter i blod er høyere for barn enn for voksne. Derfor bør mengden lymfocytter i blodet alltid ses i sammenheng med pasientens alder.

Vanligvis er om lag 70 prosent av lymfocyttene i blod T-celler. Resten er B-celler og NK-celler. Man kan ikke se forskjell på dem i mikroskopet eller i vanlige celletellere. For å avgjøre hvilken undergruppe det er for mange av, må man gjøre immunfenotyping av blodcellene. Dette gjøres alltid hvis man mistenker at lymfocytosen skyldes kreft. Da vil man også ofte gjøre beinmargsundersøkelse.

Når man analyserer lymfocyttene i blod, får man ofte oppgitt både det totale antallet og andelen de utgjør av de hvite cellene. Hvis andelen er høy, men det absolutte antallet er normalt, betyr det at det er for få av de andre hvite cellene (nøytrofile granulocytter eller monocytter). Slik relativ lymfocytose har ingen betydning i seg selv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg