Kjemisk struktur av pivmecillinam

Pivmecillinam er et bredspektret penicillin-antibiotikum. Legemidlet virker spesielt mot gramnegative bakterier og brukes hovedsakelig mot urinveisinfeksjon.

Virkningsmekanisme

Pivmecillinam hindrer bakteriene i å danne ny cellevegg, slik at bakteriene dør.

Penicillinbindende protein (PBP) er viktige når bakterier skal lage cellevegg. Peptidoglykan er en viktig komponent i celleveggen til både gramnegative og grampositive bakterier. PBP er viktig for å danne peptidoglykan.

Når pivmecillinam er tatt opp fra tarmen, spaltes det av noen enzymer til mecillinam. Mecillinam er den aktive formen av pivmecillinam. Mecillinam binder seg til PBP og inaktiverer dem slik at bakterien ikke får dannet ny cellevegg og bakterien dør. Grunnen til at legemiddelet produseres som pivmecillinam er at det øker opptaket fra tarmen (økt biotilgjengelighet).

Bruk

Pivmecillinam brukes i behandling mot ukompliserte urinveisinfeksjoner i nedre del av urinveiene (blærekatarr).

Legemidlet har blant annet effekt på bakteriene: Enterobacter, E. coli, Citrobacter, Klebsiella og Proteus mirabilis. Alle er gramnegative bakterier og forekommer i kroppens normalflora.

Preparater

Preparater med pivmecillinam i Norge har handelsnavn Selexid og Penomax. Pivmecillinam brukes hovedsakelig i tablettform.

Bivirkninger

Pivmecillinam kan gi bivirkninger som kvalme, oppkast og diaré. Bivirkningene kan reduseres ved å ta tablettene sammen med mat og rikelig med drikke.

Allergiske reaksjoner som milde hudutslett eller kløe kan oppstå.

Lagtidsbruk eller hyppig gjentagende behandling bør unngås. En lengre behandlingstid øker sjansen for alvorlige bivirkninger og at bakteriene utvikling resistens mot pivmecillinam.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg