Slimhinnepemfigoid, kronisk blemmesykdom som spesielt angriper slimhinner. Sykdommen er sjelden, og forekommer fortrinnsvis hos eldre, og hyppigere hos kvinner enn hos menn.

Sykdommen oppstår som følge av at immunsystemet, av ukjent årsak, angriper festestrukturer som gjør at overflateepitelet sitter fast i slimhinnen. Dette fører til blemmedannelser i slimhinnen. Når blemmene sprekker eller løsner, etterlates det et overflatisk sår i slimhinnen. Såret tilheler med arrdannelse.

Sår og blemmedannelser i slimhinner er det viktigste symptomet. Øye- og munnslimhinnen er oftest affisert. I munnen kan slimhinnen rundt tennene være angrepet, dette fører til uttalte, smertefulle sårdannelser. Arrdannelser i øyeslimhinnen kan føre til problemer med tåresekresjonen og arrdannelser som kan gi nedsatt syn og eventuelt blindhet. Andre slimhinner kan også angripes, for eksempel i svelget, spiserøret, luftrøret, nesen, og slimhinnene i kjønnsorganer og endetarm. Det kan også forekomme blemmedannelser i huden, fortrinnsvis i hode-hals-regionen.

Diagnosen bygger på det kliniske bildet og fastslås ved hjelp av histologisk og immunhistokjemisk undersøkelse av slimhinnen.

Behandlingen retter seg mot å dempe immunreaksjonen i slimhinnene. Dapson kan hjelpe i noen tilfeller. Ellers brukes ulike kombinasjoner av immunsuppressiv behandling.

Sykdommen er kronisk og preges av et svingende forløp. Blindhet er en fryktet komplikasjon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.