Slimhinnepemfigoid
Slimhinnepemfigoid med affeksjon av øyeslimhinnen medfører ofte kronisk irritasjon, sårdannelse og arrdannelser som kan medføre nedsatt syn.
Slimhinnepemfigoid
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Slimhinnepemfigoid er en kronisk, autoimmun blemmesykdom som spesielt angriper slimhinner. Sykdommen er svært sjelden, forekommer fortrinnsvis hos eldre og ses oftere hos kvinner enn hos menn.

Faktaboks

Også kjent som
cicatrisiell pemfigoid benign slimhinnepemfigoid

Årsak og sykdomsutvikling

Sykdommen oppstår som følge av at immunsystemet, av ukjent årsak, danner antistoffer som angriper festestrukturer i basalmembranen, som holder overflateepitelet festet til den underliggende slimhinnen. Dette fører til avløsning og blemmedannelser i slimhinnen. Når blemmene sprekker eller løsner, etterlates det et overflatisk sår i slimhinnen, som tilheler med arrdannelse. Cicatrice betyr arr. Det er derfor sykdommen kalles cicatriciell pemfigoid.

Symptomer og tegn

Sår og blemmedannelser i slimhinner er det viktigste sykdomstegnet. Øye- og munnslimhinnen rammes oftest. I munnen kan slimhinnen rundt tennene være angrepet. Dette fører til uttalte, smertefulle sårdannelser og kan føre til tap av tenner. Arrdannelser i øyeslimhinnen kan føre til problemer med tåreutskillelsen og arrdannelser som kan gi nedsatt syn og eventuelt blindhet. Andre slimhinner kan også angripes, for eksempel i svelget, spiserøret, luftrøret, nesen, og slimhinnene i kjønnsorganene og endetarmen. Hos noen forekommer også blemmedannelser i huden, fortrinnsvis i hode-hals-regionen.

Diagnose

Diagnosen bygger på den kliniske undersøkelsen og fastslås ved hjelp av histologisk og immunhistokjemisk undersøkelse av biopsi fra slimhinnen. Diagnosen kan være aktuell hos pasienter med langvarige sårdannelser i slimhinnene.

Behandling

Behandlingen retter seg mot å dempe immunreaksjonen lokalt og eventuelt å motvirke dannelsen av autoantistoffer. Lokalt, i slimhinnene, brukes immundempende midler, gjerne kortisonpreprater. Dannelsen av autoantistoffer kan motvirkes ved systemisk behandling med ulike kombinasjoner av immunsuppressiv behandling. Dapson kan hjelpe i noen tilfeller. Tilstanden kan være vanskelig å få helt under kontroll. Rituxumab, et biologisk legemiddel som brukes ved mange ulike tilstander, kan ha god effekt også hos noen pasienter med slimhinnepemfigoid.

Prognose

Sykdommen er kronisk og preges av et svingende forløp. Blindhet er en fryktet komplikasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg