slimhinnepemfigoid

Slimhinnepemfigoid er en kronisk blemmesykdom som spesielt angriper slimhinner. Sykdommen er sjelden, og forekommer fortrinnsvis hos eldre, og ses oftere hos kvinner enn hos menn.

Faktaboks

Også kjent som
cicatrisiell pemfigoid
benign slimhinnepemfigoid

Årsak og sykdomsutvikling

Sykdommen oppstår som følge av at immunsystemet, av ukjent årsak, angriper festestrukturer som gjør at overflateepitelet sitter fast i slimhinnen. Dette fører til blemmedannelser i slimhinnen. Når blemmene sprekker eller løsner, etterlates det et overflatisk sår i slimhinnen. Såret tilheler med arrdannelse.

Symptomer

Sår og blemmedannelser i slimhinner er det viktigste symptomet. Øye- og munnslimhinnen er oftest affisert. I munnen kan slimhinnen rundt tennene være angrepet, dette fører til uttalte, smertefulle sårdannelser. Arrdannelser i øyeslimhinnen kan føre til problemer med tåreutskillelsen og arrdannelser som kan gi nedsatt syn og eventuelt blindhet. Andre slimhinner kan også angripes, for eksempel i svelget, spiserøret, luftrøret, nesen, og slimhinnene i kjønnsorganer og endetarm. Det kan også forekomme blemmedannelser i huden, fortrinnsvis i hode-hals-regionen.

Diagnosen

Diagnosen bygger på den kliniske undersøkelsen og fastslås ved hjelp av histologisk og immunhistokjemisk undersøkelse av slimhinnen.

Behandlingen

Behandlingen retter seg mot å dempe immunreaksjonen i slimhinnene. Dapson kan hjelpe i noen tilfeller. Ellers brukes ulike kombinasjoner av immunsuppressiv behandling.

Prognose

Sykdommen er kronisk og preges av et svingende forløp. Blindhet er en fryktet komplikasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg