Trimetoprim er et antibiotikum som hemmer celledelingen hos bakterier. En stor del av legemiddelet skilles ut uforandret i urinen, noe som gjør trimetoprim godt egnet til behandling og forebygging av urinveisinfeksjoner.

Faktaboks

Uttale
trimetoprˈim

Virkning

Trimetoprim stopper celledelingen ved å hemme hovedsakelig enzymet dihydrofolatreduktase hos bakteriene. Bakteriene trenger dette enzymet til å gjøre om næringsstoffet folat til sin aktive form, tetrahydrofolat. Tetrahydrofolat er avgjørende for å danne nukleinsyrer som er viktige byggesteiner i bakterienes arvemateriale.

Trimetoprim utskilles hovedsakelig via nyrene, hvor omtrent halvparten utskilles uforandret. Dette vil gi en antibakteriell effekt i urinen.

Bruk

Trimetoprim brukes hovedsakelig i behandling og forebygging av urinveisinfeksjoner. Trimetoprim brukes ofte i kombinasjon med sulfametoksazol. Trimetoprim-sulfa er et eksempel på et slikt kombinasjonspreparat.

Forholdsregler

Fordi folsyre er så viktig for fosterets normale utvikling, bør gravide avstå fra å bruke trimetoprim i første trimester av graviditeten. Folsyre er et viktig næringsstoff for å hindre nevralrørsdefekter hos fosteret, men effekten av folsyre hemmes av trimetoprim.

Ut fra den dokumentasjonen som foreligger, ser det ikke ut som at bruk av trimetoprim i første trimester utgjør en særlig høy risiko for fosterskader. Overgang til morsmelken er liten og trimetoprim kan brukes av ammende.

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene er plager i mage- og tarmkanalen som kvalme og diaré.

Sjeldnere og mer alvorligere bivirkninger er endringer i sammensetningen av blodet, som for eksempel megaloblastanemi, en tilstand med forstørrede røde blodceller. Sannsynligheten for megaloblastanemi er større dersom den som behandles har folsyremangel.

Allergiske reaksjoner kan også forekomme. Sannsynligheten for å få bivirkninger er blant annet avhengig av dose og nyrefunksjon, og derfor også legemiddelbrukerens alder.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker:

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg