Kryoglobuliner er proteiner i blodet (immunglobuliner) som kan klumpe seg sammen hvis temperaturen blir for lav. Slik sammenklumping kalles som regel for utfelling. Dette kan skje i blodårer på steder som man kan bli kald, for eksempel fingre, tær, nese og ører. På grunn av utfellingen kan små blodårer bli tett og gi betennelse i blodåren (vaskulitt).

Faktaboks

Uttale
krˈyoglobuliner
Etymologi

av gresk kryo-, 'frost, kulde' og globulin

Immunglobuliner er en del av det normale immunforsvaret som beskytter oss mot bakterier og virus. Kryoglobuliner er varianter av immunglobuliner. Det kan være mange årsaker som ligger til grunn for at immunsystemet lager kryoglobuliner, for eksempel infeksjon, bindevevssykdom og lymfekreft.

Når man har kryoglobuliner i blodet, kalles det kryoglobulinemi, og når det gir blodårebetennelse kryoglobulin-vaskulitt. Tilstanden skiller seg fra kuldeagglutininsyndrom ved at sistnevnte gir sammenklumping av røde blodceller, mens det ved kryoglobuliner blir utfelling av kun immunglobuliner.

Forekomst

Det er ganske vanlig å finne kryoglobuliner i blodserum hos mennesker, uten at de har symptomer eller andre sykdomstegn. Man finner det også hos rundt én av fire med kronisk infeksjon eller bindevevssykdom.

Kryoglobulinemi med symptomer er derimot en svært sjelden tilstand som forekommer hos om lag én per hundre tusen innbyggere.

Tilstanden er sjelden hos barn, og blir vanligere med økende alder.

Årsaker

Man skiller mellom tre typer kryoglobulinemi.

Ved type I er det monoklonale immunglobuliner som binder seg til hverandre og felles ut. Omtrent halvparten av tilfellene skyldes immunglobulin av M-typen (IgM), resten IgG eller IgA. Oftest er det monoklonal gammopati av usikker signifikans (MGUS) som ligger til grunn for det monoklonale immunglobulinet. Men det kan også være myelomatose, Waldenstrøms makroglobulinemi, kronisk lymfatisk leukemi eller B-cellelymfom.

Ved type II og III kryoglobulinemi er det utfellinger av IgM og IgG bundet til hverandre. Ved type II er den ene typen monoklonal og den andre polyklonal, mens begge er polyklonale ved type III.

Årsaken til at immunglobulinene binder seg til hverandre og derved utfelles er oftest at noen av dem har såkalt revmatoid faktor-egenskap. Det vil si at de binder seg til Fc-delen av et immunglobulin. Denne delen er lik på alle immunglobulinene og muliggjør sammenbinding av mange forskjellige immunglobuliner.

De polyklonale immunglobulinene ved type II og III kommer oftest av enten kronisk infeksjon eller bindevevssykdom. Blant infeksjoner er hepatitt C den vanligste årsaken, men også andre virusinfeksjoner som hepatitt B eller hiv kan være årsaker. Alle bindevevssykdommene kan stimulere immunsystemet til å lage polyklonale antistoffer slik at kryoglobulinemi oppstår, vanligst er Sjøgren syndrom og systemisk lupus erythematosus (SLE).

Kryoglobuliner

Kryoglobuliner kommer i tre typer: Ved type I er det bare immunglobuliner av type IgM som er helt like (monoklonale). Dette er store molekyler sammensatt av fem grunnenheter. Ved type II er det både monklonale IgM og mindre immunglobuliner av type IgG som er litt ulike hverandre (polyklonale). Ved type III er det flere ulike typer av både IgM og IgG.

Kryoglobuliner
Av .

Sykdomsutvikling

Når kryoglobulinene kommer til områder som har en lavere temperatur enn kroppens normaltemperatur på 37 °C, kan de felles ut i blodårene. Utfelling vil si at de ikke lenger flyter fritt i blodet, men klumper seg sammen og stopper til blodårene. Dette skjer spesielt i områder som er utsatt for kulde, slik som fingre, tær, nese og ører. Hvis det skjer en utfelling av kryoglobuliner her, vil disse bli hvite og smertefulle. For fingrene kalles dette fenomenet Raynaud fenomen. I uttalte tilfeller kan vevet bli dødt (nekrose) som følge av slik utfelling.

Immunglobulin-utfellingene kan også aktivere et stort og sammensatt system med proteiner i blodet som kalles komplementsystemet. Da vil det bli betennelse i blodåren (vaskulitt). Slik vaskulitt oppstår oftest i blodårene i huden og gir da blå-rødt utslett (purpura), men kan også komme i ledd, nyrer og i de små blodårene til myelinskjedene rundt nerver. Dette forklarer hvorfor pasientene ofte har leddsmerter og nervebetennelse med brennende smerter eller nummenhet i huden.

Diagnostikk

Kryoglobuliner kan påvises ved hjelp av en blodprøve. For å unngå for tidlig utfelling av kryoglobulinene, og derved falsk negativ prøve, må blodprøven tas på forvarmet rør, og at blodet så får koagulerer ved 37 ° C. Deretter sentrifugeres blodet for å skille blodceller og fibrin fra serum. Serumet legges så i kjøleskap i opp til en uke. Hvis det kommer utfellinger (eller en gel) i serum er testen positiv. Man kan da angi hvor stor volumandel av serumet som ble utfelt (kryokrit). Ved å løse utfellingen i saltvann og varme den opp igjen til 37 °C kan man så bestemme hvilke typer immunglobulin utfellingene bestod av.

Behandling og prognose

Ved kryoglobulinemi er det viktig å finne årsaken som ligger til grunn og behandle denne. Ondartede B-cellelymfomer kan behandles med cellegift, bindevevssykdommer med immundempende legemidler og virusinfeksjoner med antivirale midler. Prognosen er generelt god, det er uvanlig å bli alvorlig syk av kryoglobulinemi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg