trimetoprim

Trimetoprim er et antibiotikum som hemmer celledelingen hos bakterier. En stor del av legemiddelet skilles ut uforandret i urinen, noe som gjør trimetoprim godt egnet til behandling og forebygging av urinveisinfeksjoner.

Faktaboks

Uttale
trimetoprˈim

Virkning

Trimetoprim stopper celledelingen ved å hemme enzymet dihydrofolatreduktase, hovedsakelig hos bakteriene. Enzymet spiller en viktig rolle i folinsyresyntesen og omdanner næringsstoffet folat til tetrahydrofolat som er den aktive formen for folat i cellene. Tetrahydrofolat er avgjørende for å danne nukleinsyrer som er viktige byggesteiner i bakterienes arvemateriale. Trimetoprim utskilles hovedsakelig via nyrene, hvor omtrent halvparten utskilles uforandret. Dette vil gi en antibakteriell effekt i urinen.

Bruk

Trimetoprim brukes hovedsakelig i behandling og forebygging av urinveisinfeksjoner. Trimetoprim brukes ofte i kombinasjon med sulfametoksazol. Trimetoprim-sulfa er et eksempel på et kombinasjonspreparat med trimetoprim i kombinasjon med sulfametoksazol.

Forholdsregler

Gravide i første trimester bør bruke andre legemidler enn trimetoprim fordi trimetoprim blokkerer effekten av folsyre. Folsyre er et viktig næringsstoff for å hindre nevralrørsdefekter hos fosteret. Ut fra dokumentasjonen som foreligger ser det ikke ut som at bruk av trimetoprim i første trimester utgjør en særlig høy risiko for fosterskader. Overgang til morsmelken er liten og trimetoprim kan brukes av ammende.

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene er plager i mage- og tarmkanalen som kvalme og diaré. Sjeldnere og mer alvorligere bivirkninger er endringer i blodet, som for eksempel megaloblastanemi, en tilstand med forstørrede røde blodceller. Sannsynligheten for megaloblastanemi er større dersom den som behandles har folsyremangel. Allergiske reaksjoner kan også forekomme. Sannsynligheten for å få bivirkninger er blant annet avhengig av dose og nyrefunksjon og derfor også legemiddelbrukerens alder.

Les mer i Store medisinske norske leksikon:

Eksterne lenker:

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg