Trimetoprim er et antibiotikum  som hemmer celledelingen hos bakterier. En stor del av legemiddelet skilles ut uforandret i urinen, noe som gjør trimetoprim godt egnet til behandling og forebygging av urinveisinfeksjoner.

Trimetoprim stopper celledelingen ved å hemme enzymet dihydrofolatreduktase, hovedsakelig hos bakteriene. Enzymet spiller en viktig rolle i folinsyresyntesen og omdanner næringsstoffet folat til tetrahydrofolat som er den aktive formen for folat i cellene. Tetrahydrofolat er avgjørende for å danne nukleinsyrer som er viktige byggesteiner i bakterienes arvemateriale. Trimetoprim utskilles hovedsakelig via nyrene, hvor omtrent halvparten utskilles uforandret. Dette vil gi en antibakteriell effekt i urinen. 

Trimetoprim brukes hovedsakelig i behandling og forebygging av urinveisinfeksjoner. Trimetoprim brukes ofte i kombinasjon med sulfametoksazol. Trimetoprim-sulfa er et eksempel på et kombinasjonspreparat med trimetoprim i kombinasjon med sulfametoksazol.

Gravide i første trimester bør bruke andre legemidler enn trimetoprim fordi trimetoprim blokkerer effekten av folsyre. Folsyre er et viktig næringsstoff for å hindre nevralrørsdefekter  hos fosteret. Ut fra dokumentasjonen som foreligger ser det ikke ut som at bruk av trimetoprim i første trimester utgjør en særlig høy risiko for fosterskader. Overgang til morsmelken er liten og trimetoprim kan brukes av ammende.

De vanligste bivirkningene er plager i mage- og tarmkanalen som kvalme og diaré. Sjeldnere og mer alvorligere bivirkninger er endringer i blodet, som for eksempel megaloblastanemi, en tilstand med forstørrede røde blodceller. Sannsynligheten for megaloblastanemi er større dersom den som behandles har folsyremangel. Allergiske reaksjoner kan også forekomme. Sannsynligheten for å få bivirkninger er blant annet avhengig av dose og nyrefunksjon og derfor også legemiddelbrukerens alder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.