Fusidin er et antibiotikum som brukes i behandling av bakterieinfeksjoner med stafylokokker. Fusidin brukes oftest mot stafylokokkinfeksjon i hud og øyne. Legemidlet brukes lokalt eller systemisk.

Faktaboks

Uttale

fusid'in

Også kjent som

fusidinsyre

Virkningsmekanisme

Fusidin er et antibiotikum som virker mot grampositive bakterier. Fusidin hemmer bakterienes vekst og formering ved å blokkere en avgjørende faktor (elongeringsfaktor G) i proteinsyntesen. Dermed får ikke bakteriene produsert proteiner de trenger for å vokse og formere seg.

Fusidin hemmer formering og vekst av bakterier (bakteriostatisk) ved lave konsentrasjoner, mens det virker bakteriedrepende (baktericid) ved høye konsentrasjoner. Legemidlet fungerer primært mot bakteriegruppen stafylokokker, men gir også effekt mot grampositive stavbakterier og anaerobe bakterier.

Bruk

Fusidin brukes i behandling av øyeinfeksjoner og hudsykdommer forårsaket av stafylokokker. Det gjelder hovedsakelig øyekatarr (konjunktivitt) og hudinfeksjoner slik som brennkopper (impetigo). Legemidlet brukes også ved sårinfeksjoner som skyldes stafylokokker.

Ved systemisk bruk (tabletter) av fusidin kombineres den ofte med andre antibakterielle legemidler for å redusere risikoen for resistensutvikling.

Preparater

Preparater som inneholder fusidin finnes i form av øyedråper, øyesalve, tablett, krem og salve.

I Norge selges fusidin under handelsnavnene Fucithalmic (øyedråper) og Fucidin (krem, salve). Fusidin inngår også i Fucidin-Hydrocortison (krem) som i tillegg til fusidin har kortison i seg.

Bivirkninger

Topikale preparater som brukes på huden kan gi hudirritasjon slik som kløe, rødhet og utslett. Allergiske reaksjoner kan også forekomme. Øyepreparater kan ofte gi forbigående tåkesyn og irritasjon/ubehag på påføringsstedet.

Ved systemisk bruk er det vanlig med bivirkninger fra mage-tarmkanalen, slik som magesmerter, oppkast, diaré og kvalme. Potensielt alvorlige bivirkninger omfatter reversible hematologiske bivirkninger som kan forekomme ved langtidsbehandling, men de er sjeldne.

Forsiktighetsregler

Fusidin brytes ned av leveren ved systemisk bruk. Legemiddelet kan hope seg opp i kroppen hos personer med nedsatt funksjon av leveren og bør derfor ikke brukes i tablettform hvis man har leversvikt.

Gravide i siste del av svangerskapet og nyfødte bør ikke bli systemisk behandlet med fusidin. Fusidin kan holde tilbake bilirubin i blodet som kan føre til gulsott (ikterus) og øke risikoen for kjerneikterus hos nyfødte.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg