Det finnes ingen pålitelig metode til å fastslå på forhånd hvem som har størst risiko for å få høydesyke. Verken treningstilstand eller alder ser ut til å være av avgjørende betydning.
Under en høydeekspedisjon kan det være nyttig å holde øye med væskebalansen hos deltakerne. Det kan gjøres ved å veie hver enkelt en gang per dag (ta med en badevekt). Økende vekt kan være tegn på at væske hoper seg opp i kroppen, noe som igjen kan indikere begynnende høydesyke med ødemer. Rask oppstigning er en risikofaktor. Travle turister som fraktes opp til store høyder med bil, tog eller helikopter, er en særlig utsatt gruppe.
Selv om ødemer og høydesyke henger sammen, gir det ingen beskyttelse å drikke lite. Væskebehovet stiger med økende høyde, og man må sørge for å drikke mer enn i lavlandet. Uttørring som følge av for lite væskeinntak vil gjøre blodet mer tyktflytende, og det øker sjansen for venøs trombose, embolier og forfrysninger. Kosten bør være rik på karbohydrater, som i store høyder tas lettere opp fra tarmen enn både fett og proteiner.
Infeksjonssykdommer kan få et alvorligere forløp i store høyder på grunn av et mindre effektivt cellulært immunforsvar. Luftveisplager er vanlig på grunn av inhalasjon av store mengder tørr og kald luft. Sår gror langsommere i stor høyde, og en banal infeksjonssykdom kan få et alvorlig, livstruende forløp hvis pasienten ikke bringes ned.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.