Organogenese er dannelse av organer i flercellede organismer. Hos mennesket skjer hoveddelen av organogenesen i den såkalte embryonal-perioden. Embryonalperioden regnes vanligvis fra 3 til 8 uker etter eggcellens befruktning, frem til det man betegner som foster-utviklingen, fetogenesen.

Faktaboks

Uttale
organogenˈese
Etymologi
av gresk organon, ‘instrument, redskap’, og genesis, ‘skapelse, dannelse’

Tidspunktet for organogenese er ofte angitt litt forskjellig i litteraturen, siden mange av organene utvikler seg kontinuerlig helt frem til fødselen.

I organogenesen i embryonalperioden er fosteret særlig følsom for forskjellige stoffer som kan inntas, som medikamenter og alkohol. Stoffene kan resultere i fostermisdannelser. Se teratogen.

Organinndeling

Basert på molekylære signaler fra omkringliggende proteinstrukturer har organogenesen sitt utspring i celledifferensiering fra de tre kimlagene: ektoderm, mesoderm og endoderm. De er opphav til følgende organer:

Ektoderm

Mesoderm

Endoderm

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg