Liraglutid er et legemiddel med blodsukker- og appetittregulerende virkning som brukes i behandling av diabetes type 2 og i behandling av fedme og overvekt.

Liraglutid ligner på det naturlige hormonet fra tarmen glukagonlignende peptid-1 (GLP-1), som er en del av inkretinsystemet. Liraglutid tilhører derfor en gruppe legemidler som kalles GLP-1 analoger eller inkretinmimetika. Liraglutid øker utskillelsen av insulin og senker utskillelsen av glukagon fra bukspyttkjertelen.

Virkningsmekanisme

Liraglutid virker ved å etterligne effekten av hormonet glukagonlignende peptid-1 (GLP-1). Hormonet GLP-1 produseres av cellene i tarmslimhinnen ved inntak av mat. GLP-1 har effekt på bukspyttkjertelen, leveren, magesekken og hjernen gjennom aktivering av GLP-1-reseptorer.

Virkning på blodsukkeret

Liraglutid, som er en GLP-1 analog, aktiverer GLP-1 reseptorer i betacellene i bukspyttkjertelen. Betacellene er de som produserer insulin. Det reduserer først og fremst blodsukker-toppene etter måltid. Liraglutid har også en viss effekt på fastende blodsukker (for eksempel om morgenen) ved at det reduserer glukagon-frigjøringen, og dermed også leverens blodsukkerproduksjon.

Liraglutid forsinker også magetømming som bidrar til langsommere opptak av næringsstoffer og bedre blodsukkerkontroll etter måltidene.

Virkning på appetitt

Aktivering av GLP-1-reseptorer i hjernen fører i tillegg til redusert følelse av sult og nedsatt energiinntak. Det er denne mekanismen som er forbundet med den vektreduserende effekten av liraglutid.

Bruk

Liraglutid brukes i behandling diabetes type 2, oftest i kombinasjon med andre blodsukkersenkende legemidler og/eller insulin.

Legemiddelet brukes i behandling av fedme og overvekt etter bestemte kriterier.

Liraglutid gis som injeksjon under huden (subkutant).

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene er knyttet til fordøyelseskanalen, som diaré, kvalme, forstoppelse, økt dannelse av tarmgasser og sure oppstøt. Disse plagene avtar vanligvis etter hvert.

Det er også vanlig med lokale hudreaksjoner på innstikksstedet, hodepine, svimmelhet, økt puls og betennelse i bronkiene.

Liraglutid, og spesielt liraglutid i kombinasjon med andre blodsukkersenkende medisiner, kan føre til lavt blodsukker (hypoglykemi) og føling.

Redusert appetitt kan oppleves som en bivirkning, men kan i noen tilfeller også ses på som en ønsket virkning.

Forsiktighetsregler

Det må vises forsiktighet ved bruk av liraglutid av pasienter med andre sykdommer som medfører problemer med hormonsystemet, nyrene og betennelse i tarmen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg