Amyotrofisk lateralsklerose, forkortes ALS, en form for motor neuron disease som rammer de motoriske nevronene (nervecellene) i hjernen, hjernestammen og ryggmargen, og som fører til at disse ødelegges. Sykdommen kan begynne i ett eller flere av disse områdene, og symptomene vil avhenge av hvilke områder som er påvirket.

Når sykdommen rammer de motoriske nervecellene i ryggmargen, vil dette gi lammelser og muskelsvinn, oftest i hendene og føttene. Når det er hjernestammen som påvirkes, kan det oppstå lammelser i de musklene som styrer tungen, svelget og respirasjonen. Pareser med spastisitet og nedsatt tempo forekommer når sykdommen rammer nerveceller i hjernebarken (se hjernen).

De forskjellige sansene blir ikke påvirket av sykdommen. Leamus (fasikkulasjoner) forekommer ofte, men det er viktig å være klar over at dette også finnes hos friske personer.

Sykdommen utvikler seg med forskjellig hastighet. Hastigheten på sykdomsutviklingen kan variere betydelig fra person til person, men i mange tilfeller medfører sykdommen utbredte lammelser og død i løpet av få år. Om lag 15 % av tilfellene er arvelige.

Medikamenter som skal hindre nedbrytingen av nerveceller, har bare en liten effekt på sykdomsforløpet, og de har ingen helbredende virkning. Forskjellige typer hjelpemidler, for eksempel talemaskin, kan gi pasientene en lettere tilværelse.

I USA og mange andre land (også Norge) er det stiftet ALS-foreninger som dels gir opplysning og støtte til pasientene, dels bidrar til den betydelige forskningen som foregår om sykdommen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.