glioblastom

Glioblastom er en meget aggressiv form for kreft som utgår fra gliaceller i hjernen. Glioblastom er den hyppigste formen for gliom.

Faktaboks

uttale:
glioblastˈom

Forekomst

Det registreres knapt 300 nye tilfeller per år i Norge. Glioblastom viser økende hyppighet og forverret prognose med stigende alder.

Symptomer og diagnose

Ved glioblastom har kreftcellene en stor tendens til å spre seg diffust utover i hjernevevet. Symptomer og diagnose er som for hjernesvulster for øvrig, men med kortere varighet og mer dramatisk forløp enn ved de fleste andre svulster i sentralnervesystemet.

Behandling

Behandling er vanligvis å fjerne så mye som mulig av svulstvevet ved nevrokirurgi, og deretter gi strålebehandling mot svulsten med god margin, eventuelt mot hele hjernen. På grunn av det diffuse vekstmønsteret og høy stråleresistens, kommer det som regel tilbakefall av glioblastomer selv etter omfattende operasjon og strålebehandling.

Cellegiftbehandling som tillegg til strålebehandling kan gi en viss lindrende og livsforlengende effekt. Kortikosteroider kan også gi god, men forbigående lindrende effekt ved å redusere ødem (væskedannelse) i hjernevevet omkring svulsten og dermed redusere det intrakranielle trykket.

Prognose

Prognosen er alvorlig ved typiske glioblastomer; bare omtrent 25 prosent av pasientene lever to år etter diagnosen. Barn og yngre voksne pasienter med glioblastom har dog bedre prognose enn pasienter over 50–60 år.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg