Systemisk sklerose, systemisk bindevevssykdom kjennetegnet ved betennelse og økt innvekst av bindevev i hud og indre organer. Se også sklerodermi, som omtaler lokal og systemisk sklerodermi.

Typer, symptomer. Systemisk sklerose finnes i flere forskjellige varianter. Ved diffus sklerodermi er huden på hele kroppen inkludert ansiktet affisert og blir etter hvert hard og smertefull. Samtidig kan det foreligge affeksjon av indre organer – for blodårer og nyre (redusert nyrefunksjon og høyt blodtrykk). Tarmene kan også affiseres med innvekst av bindevev, som gjør at motiliteten forandres. Spesielt kan dette gi seg uttrykk i form av svelgevansker.

Ved den begrensede form for sklerodermi er det bare deler av huden som er affisert. En variant kalles CREST-syndromet hvor c står for calsionose (kalkavleiringer), r for Raynauds fenomen, e for erytrodermi (rød hud), s for sklerose (fortykkelse av huden) og t for teleangiectasier (slyngede små blodkar i huden). Ved denne formen kan man også få forandringer i blodkar i indre organer, og spesielt forhøyet trykk i lungekretsløpet.

Det finnes også varianter av systemisk sklerose hvor man bare har forandringer i huden med fortykkelser i små lokaliserte områder (morfea type).

Systemisk sklerose regnes også blant de autoimmune sykdommene, og det finnes spesielle antistoffer som oftest er tilstede og som brukes i diagnostikken (anti-centromer antistoffer og anti-Scl-70).

De vanligste symptomer ved systemisk sklerose er generell sykdomsfølelse, svelgevansker, hudforandringer og senere eventuelt affeksjon av indre organer.

Behandling av systemisk sklerose er en stor utfordring. Man må som regel behandle symptomene som foreligger på en best mulig måte. Dessuten brukes ofte legemidler som kan påvirke immunapparatet (kortikosteroider og cellegift) og legemidler som har gunstig virkning på blodsirkulasjon. Det er viktig å behandle trykkforhøyelse i lungekretsløpet når dette foreligger.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.