Antigen, stoff eller molekyl som har evne til å stimulere og aktivere kroppens immunsystem. Resultatet kan være produksjon særlig av antistoffer som reagerer med antigenet, men også aktivering av T-lymfocytter som reagerer med deler av antigenet. 

Antigen er vanligvis kompliserte stoffer som består av store molekyler - proteiner eller polysakkarider , men kan i prinsippet være ethvert molekyl, også små molekyler såkalte haptener som må være bundet til et bæreprotein for å gi en immunrespons. Ordet er en slags forkortelse av "anti(stoff)gen(ererende)" og antigeners evne til å stimulere immunsystemet er karakterisert med hvor immunogent det er.

Antigen kan deles inn i de eksogene, som kommer utenfra; bakterier, toksiner, virus, slangegift, og de som er endogene og er kroppsegne, da kalt autoantigen.

Såkalte superantigener er en gruppe antigener som fører til T–celleaktivering, massiv frigjøring av IFN–g, TNF, IL og cytokiner. Dette kan til slutt kan ende i toksisk sjokksyndrom og organsvikt.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.