Antigen er et stoff eller molekyl som har evne til å stimulere og aktivere kroppens immunsystem. Resultatet kan være produksjon særlig av antistoffer som reagerer med antigenet, men også aktivering av T-lymfocytter som reagerer med deler av antigenet.

Antigen er vanligvis kompliserte stoffer som består av store molekyler (proteiner eller polysakkarider), men kan i prinsippet være ethvert molekyl, også små molekyler; såkalte haptener som må være bundet til et bæreprotein for å gi en immunrespons. Ordet er en slags forkortelse av «anti(stoff)gen(ererende)» og antigeners evne til å stimulere immunsystemet er karakterisert med hvor immunogent det er.

Antigen kan deles inn i de eksogene, som kommer utenfra; bakterier, toksiner, virus, slangegift, og de som er endogene og er kroppsegne, da kalt autoantigen.

Såkalte superantigener er en gruppe antigener som fører til T-celleaktivering og massiv frigjøring av cytokiner som IFN-g, TNF og IL. Dette kan til slutt ende i toksisk sjokksyndrom og organsvikt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

10. desember 2016 skrev Tony Elvegaard

"...massiv frigjøring av IFN–g, TNF, IL og cytokiner." Dette er vel litt upresist, ettersom både IFN-g, TNF, og IL er alle klassifisert som ulike subtyper cytokiner? Burde altså være formulert som eksempler på hvilke cytokiner som frigjøres som følge av T-celleaktivering. Det er heller ikke linket videre til hva cytokiner er, så hele avsnittet resier flere spørsmål enn det besvarer, etter min mening.

19. desember 2016 svarte Marianne L. Smebye

Hei! Jeg er enig, formuleringen var upresis og er nå rettet. Takk for innspill! Vennlig hilsen Marianne Lislerud Smebye, lege og redaktør.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.