ABCDE-vurdering er en strukturert fremgangsmåte i den første vurderingen av en kritisk syk eller skadet person.

ABCDE er et akronym for engelske ord som hinter til hva man må undersøke:

  • airways, undersøkelse og sikring av frie luftveier
  • breathing, undersøkelse av pustemønster
  • circulation, undersøkelse av om hjertet slår og blodet sirkulerer
  • disability, undersøkelse av personens våkenhet
  • exposure, undersøkelse av personens omgivelser og hvilke miljøfaktorer hen blir utsatt for (eksponering)

Bakgrunn

Om man står ovenfor en kritisk syk eller skadet person, er det fare for at stress og sterke inntrykk kan gjøre at man prioriterer feil. Man kan, for eksempel, fokusere på en skadet arm fremfor å fokusere på alvorlige pustevansker. Den anbefalte rekkefølgen i ABCDE tar utgangspunkt i hvor tidskritiske de ulike vurderingene er for pasientens liv. Ufrie luftveier og utilstrekkelig pusting fører raskere til døden enn, for eksempel, dårlig blodsirkulasjon.

Om personen har ufrie luftveier kalles det et «A-problem», og tilsvarende for de andre bokstavene. Nødvendige livreddende tiltak skal gjøres underveis i vurderingen, før man går videre med mer avanserte undersøkelser. Man skal altså behandle et eventuelt A-problem før man går videre til å undersøke de neste punktene.

A – luftveier

Frie luftveier på en bevisstløs person gis ved å løfte haken opp samtidig som nakken strekkes lett bakover. På denne måten mobiliseres tungen opp fra bakre svelgvegg og det blir mulighet for fri passasje av luft.
/Copyright Lærdal Medical AS..

Frie luftveier betyr at luft kan passere gjennom nese, munn, svelg, strupehode og ned i luftrøret. Vurderingen av om personen har frie luftveier er viktigst, ettersom hjernen tar skade etter bare noen få minutter uten oksygen. Ufrie luftveier vil til slutt medføre hjertestans.

Når vi er våkne og når vi sover, sørger nervesignaler for at vi har åpne og frie luftveier. Ved bevisstløshet som skyldes skade eller sykdom, kan disse nervesignalene endres, slik at muskulaturen i luftveien ikke lenger bidrar til å holde luftveien åpen for luftpassasje.

Undersøkelse

I vurdering av frie luftveier lytter man etter om luft går inn og ut, samtidig som man observerer om personen gjør pustebevegelser. Man kan også holde briller foran munn eller nese på pasienten for å se om glassene dugger. Det er luftstrøm inn og ut som definerer om luftveien er fri eller ikke hvis pasienten puster selv.

Behandling

Hos bevisstløse sikres frie luftveier ved at man løfter opp haken og strekker hodet lett bakover. De samme prinsippene kan følges for barn og voksne, men hos barn under ett år sikres frie luftveier best med hodet i nøytral posisjon, det vil si at man ikke skal strekke hodet særlig bakover. Dette skyldes at hos barn under ett år kan overstrekk av nakken bidra til ufrie luftveier, i motsetning til hos eldre barn og voksne.

Om personen puster selv, vil stabilt sideleie gjøre at det blir lettere for en person med nedsatt bevissthet å holde frie luftveier. Dette fordi tungen da ikke vil følge tyngdekraften bakover mot svelget, men heller «falle sidelengs» og i mindre grad blokkere for luftstrøm forbi svelget.

Om personen ikke puster selv, er behandlingen å blåse luft inn og ut av lungene (ventilering). I slike tilfeller vil det å sikre frie luftveier innebære at man holder luftveien åpen med hakeløft eller kjevegrep, samtidig som man ventilerer pasienten enten med munn-til-munn, munn-til-maske eller maske-bag. Helsepersonell kan sikre luftveier på mer avanserte måter, som for eksempel med svelgtube eller intubasjon.

For en person som ikke holder fri luftvei selv og puster tilstrekkelig, vil respiratorbehandling måtte vurderes. Dette vil i så fall kreve at personen legges i narkose og blir intubert.

B – pusting

Etter å ha ivaretatt egensikkerhet og varslet 113 er neste steg hos en bevisstløs person at man åpner luftveiene. Vurdere deretter om personen puster normalt. Ved manglende eller svært unormal pust startes HLR.
/Copyright Lærdal Medical AS..

Etter at frie luftveier er sikret, må man vurdere pustemønsteret og i hvilken grad personen tar opp tilstrekkelig oksygen. Om pustemønsteret er unormalt, har personen enten respirasjonssvikt eller hjertestans.

Det kan være vanskelig å skille mellom det at en person har sluttet helt å puste, men fortsatt har sirkulasjon av blod, og det at hjertet også har sluttet å slå (hjertestans). Det anbefales hjerte-lungeredning (HLR) hos en person med svært sakte eller ingen respirasjon etter at luftveien er åpnet. Et slikt pustemønster kan være agonal respirasjon. Dette kan være til stede de første minuttene etter hjertestans.

Undersøkelse

Det anbefales å lytte minst ti sekunder etter pustelyder før man eventuelt starter HLR, og vurderingen av oppstart av HLR gjøres i samråd med nødmeldesentralen (telefon 113).

Generelt kan respirasjonsmønster og oksygenopptak vurderes ut fra disse observasjonene:

  • Respirasjonsfrekvens. Normalt 10–20 inndragninger per minutt hos voksne i hvile. For barn er dette avhengig av alder (nyfødte 40–60 per minutt, småbarn 20–30 per minutt).
  • Respirasjonsdybde eller estimert tidevolum. Dette er en grov vurdering av hvor mye luft som går inn og ut ved hvert pust. Personen kan puste overfladisk (lave tidevolum) eller dypt (store tidevolum).
  • Respirasjonsarbeid. Dette sier noe om hvor mye personen må anstrenge seg for å puste. Typiske tegn på øket respirasjonsarbeid hos voksne er økt bruk av muskulatur i brystveggen. Dette sees typisk ved forverring av obstruktiv lungesykdom, slik som astma og kols. Hos små barn vil økt respirasjonsarbeid medføre inndragninger mellom ribbeina, nedenfor brystbeinet og over kragebeinet. Dette fordi barn har mykere strukturer her enn voksne. Dette sees mest typisk ved akutte luftveisinfeksjoner og hos nyfødte med pustevansker.
  • Fremmedlyder og varighet av innpust og utpust. Dette vil være påvirket om det er noe som hindrer (obstruerer) luftstrømmen i øvre eller nedre luftveier. Om hinderet er i luftrørene i lungene innenfor brystkassen, for eksempel ved et akutt astmaanfall, vil utpusten være forlenget. Om hinderet er i strupehodet eller luftrøret før inngangen til brystkassen, for eksempel grunnet infeksjon eller fremmedlegeme, vil personen slite med å trekke pusten inn. Det vil oppstå en karakteristisk pipelyd ved innpust som kalles stridor.

Undersøkelsene over kan gjøres uten bruk av utstyr, mens følgende undersøkelser krever utstyr:

  • Oksygeninnhold i blodet. Oftest betegnet oksygenmetning og måles med pulsoksymeter (SpO2). Dette er normalt 94–100 prosent.
  • Blodgass fra arterielt eller venøst blod. Om oksygeninnholdet i blodet skal vurderes, må prøven tas arterielt, ellers kan de fleste andre målingene vurderes omtrent like godt fra en venøs blodgassprøve. For vurderingen av om personen har tilstrekkelig respirasjonsarbeid vil partialtrykk av CO2 i blodet (pCO2) være viktig, da en forhøyet pCO2 kan tyde på at pustearbeidet er for dårlig.
  • Lytting over lunger med stetoskop. Dette gjøres for å høre om personen puster med begge lunger, og for å lytte etter fremmedlyder. Om det høres tydeligere respirasjonslyder over en lunge i forhold til den andre, kan det gi mistanke om punktert lunge (pneumothorax).
  • Røngtenbilde av brystet (røntgen thorax). Ved mottak av alvorlige skadde pasienter (traumemottak) vil dette tas under B-vurderingen for å avklare om pasienten har pneumothorax, væske i lungene eller om det er tegn til andre skader. Dette vil også være svært nyttig å gjøre tidlig hos pasienter med akutt respirasjonssvikt av medisinske årsaker.

Eksempel på en vurdering av respirasjonsmønsteret hos en voksen person i akutt respirasjonssvikt kan være «respirasjonsfrekvensen er 30 per minutt, oksygenmetning er 82 prosent uten oksygentilførsel, respirasjonen er overfladisk og det er ingen tegn til luftveisobstruksjon. Blodgass viser en pCO2 på 8,5 kPa».

Vurdering av pustemønster kan gjøres systematisert ved bruk av skåringssystemer som National Early Warning Score 2 (NEWS2).

Behandling

Hos en person med akutt respirasjonssvikt må respiratorbehandling vurderes om behandlingsnivået ellers tilsier intensivbehandling. Slik behandling er alltid en individuell vurdering, baser på personens alder, funksjonsnivå og helsetilstand.

C – sirkulasjon

Pulstelling
Pulsen kan blant annet kjennes på tommelfingersiden av underarmen, ned mot håndleddet.
Pulstelling
Av /Shutterstock.

Vurdering av personens «sirkulasjonsstatus» omfatter flere undersøkelser som vil kunne avklare nærmere om sirkulasjonen av blod til kroppens organer er tilstrekkelig. Det vil også kunne være mulig å se tegn på at kroppen har aktivert det sympatiske nervesystemet for å prioritere blodstrøm til indre organer. Undersøkelsene bør i størst mulig grad avklare om personen er i sirkulasjonssvikt eller i ferd med å få dette.

Undersøkelse

Generelt kan personens blodsirkulasjon vurderes ut fra disse observasjonene:

  • Hjertefrekvens. En voksen person har normalt 60–100 hjerteslag per minutt i hvile.
  • Blodtrykk. En voksen person har normalt et blodtrykk på 100–130 mmHg i systolisk blodtrykk og mellom 60–89 mmHg i diastolisk blodtrykk.
  • Puls. Man kan kjenne pulsen for eksempel på halsen (arteria carotis), innsiden av håndleddet (arteria radialis) og i lysken (arteria iliaca/femoralis). Å kjenne og vurdere puls krever en del erfaring. At man kan kjenne puls betyr at pasienten har et blodtrykk over en viss verdi. Om man kun kan kjenne puls på hals eller i lyske, men ikke andre steder, tyder det på at personen har et kritisk lavt blodtrykk. Hvis blodvolumet er lavt, som ved store blødninger, blir pulstrykket lavt og pulsen kjennes svakere.
  • Hudgjennomblødning. Ved akutt sirkulasjonssvikt vil huden typisk bli kald, blek og klam. I uttalte tilfeller vil personen være kald på armer og bein, men være varm på mage og bryst.
  • Melkesyrenivå i blodet (laktat). Ved sirkulasjonssvikt vil det hope seg opp melkesyre (laktat) i hud og muskulatur, det vil si vev som nedprioriteres for blodsirkulasjonen. Måling av laktat kan derfor fortelle noe om hvor god oksygenleveransen i kroppen er. Økt laktat i blodet vil også bidra til utvikling av metabolsk acidose.

Ved akutt sirkulasjonssvikt er hjertefrekvensen som regel forhøyet, blodtrykket lavere, hudgjennomblødningen dårligere og pulsen kjennes svakere. Dette avhenger av årsaken, hvor alvorlig sirkulasjonssvikten er og personens helsetilstand for øvrig.

Behandling

Aktuelle tiltak er å stanse blødninger, anlegge intravenøse tilganger, gi blod eller væske intravenøst, starte infusjoner av medikamenter for å sikre tilstrekkelig blodtrykk med mere. Det vil i ekstreme tilfeller også kunne være aktuelt med nødkirurgiske inngrep, slik som akutt åpning av brystkasse eller buk, for å få kontroll på livstruende blødninger.

D – våkenhet

Nærbilde av en lege som står bøyd over en pasient og tar ham i skulderen. Pasienten har maske over munnen og nesen, og lukkede øyne.

Det finnes flere måter å vurdere en persons våkenhet på. En metode er den såkalte AVPU. Her står A for alert, altså at personen er våken; V for verbal, altså reagerer på tiltale; P for pain, altså reagerer på smerte; U for unresponsive, altså at personen ikke reagerer i det hele tatt. Undersøkelse av P kan for eksempel gjøres ved å klype personen i skulderen.

Undersøkelse av våkenhet
Av /Shutterstock.

Vurdering av «disability » har litt ulike definisjoner i praksis, men er overordnet en vurdering av hjernens og ryggmargens funksjon. Grad av våkenhet er den mest sentrale av disse. Det kan vurderes med avanserte skåringssystemer som Glasgow Coma Scale (GCS) eller enklere skåringssystemer som AVPU eller ACVPU, som brukes i NEWS2.

Med ACVPU vil en enkel bevissthetsvurdering kunne gjøres slik:

  • A for «alert». Personen er våken og orientert.
  • C for «confusion». Personen er våken, men forvirret.
  • V for «verbal». Personen er ikke ordentlig våken, men reagerer på tiltale.
  • P for «pain». Personen er bevisstløs, men reagerer på smertestimuli.
  • U for «unresponsive». Personen er bevisstløs og reagerer ikke på smertestimuli.

En person som skårer P eller U på denne skåren er alvorlig bevissthetssvekket.

Under vurdering av disability kan det også inngå vurdering av tegn på ryggmargsskade ved skader på nakke og rygg, da spesielt hos skadde personer.

Siden lavt blodsukker (hypoglykemi) kan gi nedsatt bevissthet, må man alltid måle blodsukker på alvorlig bevissthetspåvirkede personer. Dette gjøres vanligvis også under D-vurderingen.

E – eksponering

E-bokstaven har ulike betydninger i ulike kurskonsepter og kliniske praksiser. Som regel måler man kroppstemperatur med termometer for å vurdere om personen er nedkjøling eller har feber.

Eksponering av personen betyr at man tar av klær som nødvendig, for å se etter skader, blåmerker, fremmedlegemer og annet som er nødvendig å avdekke for og behandle personen videre. I en grundig undersøkelse må personen også snus på siden for at man skal få oversikt over skader på baksiden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg