Infeksjonssykdom, sykdom som er forårsaket av mikroorganismer (bakterier, virus, sopp eller parasitter). I mange sammenhenger blir begrepene infeksjonssykdom og infeksjon brukt synonymt. Men sykdom vil ofte innebære at pasienten har klinisk sykdom.

Infeksjonssykdommer kan være akutte eller kroniske, og kan variere fra å være uskyldige, selvhelbredende og/eller lokaliserte tilstander til dramatiske tilstander med multiorgansvikt, som behandlet eller ubehandlet ender fatalt.

Sykdomssymptomer og sykdomstegn skyldes dels skader som mikroorganismene direkte forårsaker, og dels de reaksjoner som settes i gang fra vertens side for å bekjempe infeksjonen.

Diagnostikken av infeksjonssykdom baseres på sykehistorie, kliniske symptomer og sykdomstegn samt laboratorieprøver.

Man har mange medikamenter mot infeksjonssykdommer som har bakteriell årsak. Etter hvert har vi også fått en del medikamenter mot soppinfeksjoner, mens utvalget er mer sparsomt når det gjelder infeksjoner som skyldes parasitter, og særlig mot virusinfeksjoner. Fortsatt er det få virusinfeksjoner vi kan behandle med medikamenter. Best utvalg av antivirale midler har vi mot hiv-infeksjon, men fortsatt har vi ingen medikamenter som utrydder virus. Mot en del infeksjonssykdommer, særlig virusinfeksjoner, finnes det effektive vaksiner.

Infeksjonssykdommer er en spesielt viktig sykdoms- og dødsårsak i fattige land (for eksempel malaria, tuberkulose og aids). Men også i vår del av verden utgjør infeksjonssykdommer et betydelig helseproblem. Infeksjonspanoramaet har forandret seg betydelig i løpet av 1900-tallet. Man trodde en periode at utviklingen av stadig nye antibiotika ville minske infeksjoner som sykdom- og dødsårsak. Men det holdt ikke stikk. En lang rekke nye infeksjoner har dukket opp, og medisinske fremskritt som transplantasjoner og cellegiftbehandling fører ofte til redusert infeksjonsforsvar og infeksjonsproblemer hos pasientene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.