infeksjonssykdom

En infeksjonssykdom er en sykdom som er forårsaket av mikroorganismer (bakterier, virus, sopp eller parasitter). I mange sammenhenger blir begrepene infeksjonssykdom og infeksjon brukt synonymt, men sykdom vil ofte innebære at pasienten har klinisk sykdom.

Infeksjonssykdommer kan være akutte eller kroniske, og kan variere fra å være uskyldige, selvhelbredende og lokaliserte tilstander til å være dramatiske tilstander med multiorgansvikt, som behandlet eller ubehandlet ender med døden.

Sykdomssymptomer og sykdomstegn

Sykdomssymptomer og sykdomstegn skyldes dels skader som mikroorganismene direkte forårsaker, og dels de reaksjoner som settes i gang fra vertens side for å bekjempe infeksjonen.

Diagnostikken

Diagnostikken av infeksjonssykdom baseres på sykehistorie, kliniske symptomer og sykdomstegn samt laboratorieprøver.

Behandling

Det fins mange legemidler mot infeksjonssykdommer som har bakteriell årsak. Etter hvert har vi også fått en del legemidler mot soppinfeksjoner, mens utvalget er mer sparsomt når det gjelder infeksjoner som skyldes parasitter, og særlig mot virusinfeksjoner. Fortsatt er det få virusinfeksjoner vi kan behandle med legemidler. Best utvalg av antivirale midler har vi mot hiv-infeksjon, men fortsatt har vi ingen legemidler som utrydder virus. Det finnes effektive vaksiner mot en del infeksjonssykdommer, særlig virusinfeksjoner.

Utbredelse

Infeksjonssykdommer er en spesielt viktig sykdoms- og dødsårsak i fattige land (for eksempel malaria, tuberkulose og aids), men også i vår del av verden utgjør infeksjonssykdommer et betydelig helseproblem. Infeksjonspanoramaet har forandret seg betydelig i løpet av 1900-tallet. Man trodde en periode at utviklingen av stadig nye antibiotika ville minske infeksjoner som sykdoms- og dødsårsak, men det holdt ikke stikk. En lang rekke nye infeksjoner har dukket opp, og medisinske fremskritt som transplantasjoner og cellegiftbehandling fører ofte til redusert infeksjonsforsvar og infeksjonsproblemer hos pasientene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg